вест_слика

Решавање на предизвиците за полнење EV: Зошто се скршени толку многу кабли за полнење на ЕВ?

4fea7326201b53c28e1e1891cc2ab048_compress

Електричните возила (ЕВ) претставуваат значителна промена кон одржлив транспорт, но нивното широко усвојување зависи од робусната инфраструктура, вклучително и системите за брзо полнење. Централно место во овие системи се каблите што ги поврзуваат куповите за полнење со електричните возила, но сепак тие се соочуваат со неколку критични предизвици кои треба да се решат за оптимални перформанси и издржливост.

1. Механичко абење:

Каблите со купови за полнење EV издржуваат постојано свиткување, извртување и виткање за време на циклусите на приклучување и исклучување. Овој механички стрес може да доведе до абење и кинење со текот на времето, загрозувајќи го структурниот интегритет на кабелот и потенцијално предизвикувајќи дефекти. Потребата за честа замена ги зголемува оперативните трошоци и непријатностите за корисниците на ЕВ.

2. Трајност против фактори на животната средина:

Работењето во различни услови на животната средина претставува предизвици за каблите за полнење. Изложеноста на УВ зрачење, температурните варијации, влагата и хемикалиите може да ги деградира материјалите на кабелот, што доведува до намален животен век и проблеми со перформансите. Обезбедувањето на каблите да останат издржливи и доверливи во такви услови е од клучно значење за непречено полнење.

3. Безбедносни грижи:

Безбедноста е најважна во системите за полнење ЕВ. Каблите мора да издржат високи напони и струи без прегревање или предизвикување електрични опасности. Обезбедувањето интегритет на изолацијата и робусните конектори се од суштинско значење за да се спречат кратки кола, удари и потенцијално оштетување на електричното возило или инфраструктурата за полнење.

96f2bc4694d7ac5c09f47b47b4dee2be_compress
96f2bc4694d7ac5c09f47b47b4dee2be_compress

4. Компатибилност и стандарди:

Развојот на пејзажот на EV технологијата и стандардите за полнење претставуваат предизвици за компатибилност. Каблите мора да ги исполнуваат индустриските стандарди за оценки за напон, струен капацитет и типови на конектори за да се обезбеди компатибилност со различни модели на EV и инфраструктура за полнење. Недостатокот на стандардизација може да доведе до проблеми со интероперабилноста и да ги ограничи опциите за полнење за корисниците на ЕВ.

5. Одржување и сервисирање:

Проактивното одржување и навременото сервисирање се клучни за продолжување на животниот век на каблите за полнење. Редовните проверки за знаци на абење, корозија или оштетување може да спречат неочекувани дефекти и да обезбедат безбедно работење. Сепак, пристапот и замената на каблите во постоечката инфраструктура може да биде сложена и скапа.

6. Технолошки напредок и заштита од иднината:

Како што напредува EV технологијата, така се зголемуваат и барањата за инфраструктура за полнење. Од суштинско значење се каблите за полнење заштитени во иднина за да се приспособат на повисоки брзини на полнење, подобрена ефикасност и новите технологии како безжичното полнење. Приспособувањето на материјалите и дизајните за да се задоволат овие потреби што се развиваат обезбедува долговечност и компатибилност со идните EV модели.

Решавање на предизвиците со иновативни решенија

Успешното справување со овие предизвици бара сеопфатен пристап кој ја интегрира науката за материјалите,

инженерски иновации и регулаторни стандарди.

Наука за материјали: Иновативен термопластичен полиуретан за EV кабли за полнење 

Термопластичниот полиуретан (TPU) е разновиден полимер познат по своите исклучителни механички својства, флексибилност и отпорност на абразија и хемикалии. Овие карактеристики го прават TPU идеален материјал за изолација на кабли и обвивка, особено во апликации каде издржливоста и перформансите се најважни.

BASF, глобален лидер во хемиската индустрија, разви револуционерна термопластична полиуретанска (TPU) класа наречена Elastollan® 1180A10WDM, специјално дизајнирана да ги задоволи барањата на каблите на купови за брзо полнење. Овој материјал е дизајниран да нуди зголемена издржливост, флексибилност и отпорност на абење и кинење. Тој е помек и пофлексибилен, но сепак поседува одлични механички својства, отпорност на временски услови и отпорност на пламен. Понатаму, полесно е да се ракува од конвенционалните материјали што се користат за кабли за полнење во купови за брзо полнење. Овој оптимизиран степен на TPU осигурува дека каблите го одржуваат својот интегритет дури и под стрес од често свиткување и изложеност на различни временски услови.

cf79e7566a9f6f28836957c6e77ca38c_compress

Зошто овој TPU е идеален избор за EV кабли за полнење, производителите на TPU треба да знаат решение отпорно на абење

ИскористувањеSi-TPV на SILIKE (динамичен вулканизиран термопластичен еластомер на база на силикон) како ефективнопроцесен адитив и модификатор на чувство за термопластични еластомерипретставува практично решение.

кога се додава модификатор на еластомери базиран на силикон во формулациите од термопластичен полиуретан (TPU), ги подобрува механичките својства и површинските карактеристики на TPU, оптимизирајќи ги неговите перформанси кај каблите за полнење на EV.

hdh

1. Додавање 6%Модификатор на Si-TPV Feelја подобрува мазноста на површината на термопластичните полиуретани (TPU), а со тоа ја зголемува нивната отпорност на гребење и триење. Покрај тоа, површините стануваат поотпорни на адсорпција на прашина, нелепливо чувство кое се спротивставува на нечистотијата.

2. Додавање на повеќе од 10% на aтермопластичен модификатор на еластомери базиран на силикон (Si-TPV)влијае на неговата цврстина и механички својства, што го прави помек и поеластичен. Si-TPV придонесува производителите на TPU да создадат висококвалитетни, поотпорни, ефикасни и одржливи кабли со купови за брзо полнење.

3. Додајте Si-TPV во TPU,Si-TPVго подобрува чувството на мек допир на EV кабелот за полнење, постигнувајќи визуелен изглед наПовршина со мат ефект TPU, и издржливост.

СИЛИКИтермопластичен модификатор на еластомери на база на силикон Si-TPVнуди нови стратегии за оптимизирање на формулациите на TPU во каблите на купот за полнење ЕВ. Овие решенија не само што ја зголемуваат издржливоста и флексибилноста, туку и ги подобруваат вкупните перформанси и одржливост во инфраструктурата на електричните возила.

Колку SILIKE еSi-TPV модификација за TPU EV charging pile cables. Click here for innovative anti-wear strategies to optimize TPU formulations and achieve superior cable performance. Learn more, Contact us at Tel: +86-28-83625089 or via email: amy.wang@silike.cn.  website:www.si-tpv.com

dgf
Време на објавување: јули-12-2024 година

Поврзани вести

Прет
Следно